Behandling

Skabb är en smittsam parasit som kräver behandling då den inte försvinner på egen hand. Utebliven behandling kan leda till andra komplikationer som infekterade sår.  

Skabb Ifall man vet att man blivit smittad med skabb finns det receptfria alternativ att köpa på apoteket men om man känner sig osäker på vad klådan eller utslagen beror på bör man kontakta läkare för att fastställa en diagnos. Preparat kommer i topikal form och ska smörjas in på hela kroppen. Läs mer om Tenutex®, första behandlingsalternativ vid skabb¹.  

Då man inleder en behandling är det viktigt att även behandla sin omgivning för att minimera riskerna för återinfektion då skabbkvalster kan överleva upp till tre dagar utanför människokroppen. Rengör textilier som handdukar, kläder, handskar och byt sängkläder. Håll även kontakt med husdjur till ett minimum då de kan vara infekterade med skabb. Har man en partner och andra familjemedlemmar är risken stor att även dessa personer är smittade och bör genomgå en behandling då skabb smittar via kroppskontakt.  

Att skjuta fram behandling innebär att man riskerar att smitta fler i sin omgivning. Utebliven behandling medför även:

  • –  Ökad svårighet i att behandla skabben. Utöver de vanliga symptomen som visas vid skabb kan en långt pågående infektion leda till att skabben orsakar ytor av hårdnad hud som gör det svårare att bekämpa all skabb och dess ägg. 
  • –  Ökad risk för bakteriell infektion. Utebliven behandling av skabb leder till kraftigare symptom. Då kraftig klåda är det vanligaste symptomet vid skabb leder detta lätt till rivmärken och öppna sår som i sin tur har risk för att bli infekterade med streptokock bakterier. 

Kvarstående klåda efter behandling
Kvarstående klåda efter behandling behöver inte betyda att behandlingen misslyckats. Det är mycket vanligt att klådan håller i sig efter behandlingen i upp till tre veckor. Klådan beror på en överkänslighetsreaktion och att immunförsvaret aktiveras. Efter en genomförd behandling finns fortfarande skabbgångarna och de döda skabbkvalstren kvar på kroppen. Kroppen inleder en läkningsprocess och försöker tränga ut kvarstående skabb från gångarna under huden. Då denna process inleds kan klådan återkomma då kroppen försöker tränga skabben genom de över hudlagret. Ifall inte klådan har lagt sig efter tre veckor är det rekommenderat att kontakta läkare. 

För att dämpa klådan som uppstår efter behandling kan man använda en mild hydrokortisonkräm för att lindra klådan. 

Tips för att hålla skabb borta
– Behandla alla i hushållet då en medlem blivit diagnostiserad med skabb.
– Använd alltid en nytvättad handduk efter dusch/bad. 
– Dela inte handduk med någon annan.
– Tvätta alla använda kläder och byt örngott varje dag under behandlingstiden.
– Vädra skor, täcken, kuddar och mattor. Sterilisera de föremål som går. 
– Innan påbörjad behandling klipp tå- och fingernaglar kort för att komma åt huden under naglarna. Var noga med insmörjningen. 
– Dela inte säng med en smittad person. 
– Undvik kontakt med husdjur så gott det går då de kan vara en bärare av skabb.  

 ________________________________________________

1 Läkemedelsverket – Behandling vid skabb

 

 Sidan uppdaterades senast 20151218. 

Läkemedelsinformation

Tenutex® är ett receptfritt läkemedel som är verksamt mot skabb, huvudlöss och flatlöss. Tenutex® är en kutan emulsion som innehåller disulfiram/bensylbensoat. Tala med läkare eller sjuksköterska innan du använder Tenutex® vid behandling av flatlöss eller skabb. Vid behandling av skabb: Tvätta kroppen och torka väl. Massera sedan omsorgsfullt in hela kroppen utom huvudet med Tenutex®. Bara på spädbarn behöver även huvudet behandlas. Tvätta kroppen grundligt efter 1 dygn. Vid svåra fall upprepas behandlingen efter en vecka. Kontakt med ögonen skall undvikas. Tenutex® innehåller cetostearylalkohol som kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem). Läs bipacksedeln noga före användning.